تاریخ انتشار : یکشنبه 31 اردیبهشت 1402 - 1:34
کد خبر : 666

بعد رفتنش تشک ها رنگ عوض کردند

یادنامه پهلوان زنده یاد علیرضا سلیمانی

یادنامه پهلوان زنده یاد علیرضا سلیمانی
امیر حسام شاهمرادی-بعد رفتنش تشک ها رنگ عوض کردند اما هنوز هم یاد او بوی یک رنگی و صداقت می دهد، مدال هایش رنگ شرافت و گذشت دارد. ورق به ورق زندگی اش به جوانمردی گره خورده بود ، بزرگ بود و برایمان بزرگی کرد، اسطوره بود و برایمان اسوه شد

در سالگرد زنده یاد پهلوان باشی از او می گوییم و روایت می کنیم تا رنگ خاطرات و قهرمانی هایش هیچگاه کهنه نشود.

تولد

علیرضا سلیمانی سال ۱۳۳۵ در محله جی تهران به دنیا آمد، در هنگام تولد ۵ کیلو وزن داشت . خانواده آنها همه تنومند بوند. پدربزرگش دومتر قد و ۱۸۰ کیلوگرم وزن داشته ،  پهلوانی که  می گویند در دوره خودش بی رقیب بود .
شاید کمتر کسی بداند که پهلوان سلیمانی ورزش را با فوتبال شروع کرد.با گذشت چندسال به سبب فیزیک مناسب و علاقمندی زیادش به امیرالمومنین به سمت ورزش زور خانه ی کشیده شد.با استعداد و پشتکارش در کشتی پهلوانی و تشویق اولین مربی اش “محمد علی حساس “به کشتی آزاد روی آورد.



حضور حرفه ای در کشتی آزاد پهلوان

زنده یاد سلیمانی کشتی آزاد را در وزن ۸۲ کیلوگرم آغاز کرد و تا وزن ۱۳۰ کیلو گرم کشتی گرفت . در سه وزن ۹۰ ، ۱۰۰ و به اضافه ۱۰۰ کیلوگرم (۱۳۰کیلوگرم)به عضویت تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالان  کشورمان در آمد.  پهلوان سلیمانی برای نخستین بار به عنوان کشتی گیر تیم ملی در  وزن ۹۰ کیلوگرم و در بازی های المپیک ۱۹۷۶ مونترال کانادا به روی تشک رفت.
وی همچنین در پیکارهای کشتی قهرمانی سال ۱۹۷۷ جهان در لوزان سوئیس و ۱۹۷۸ جهان در مکزیکوسیتی ( مکزیک ) عضو تیم ملی کشتی آزاد ایران بودو به مقام پنجم این رقابتها در وزن ۱۰۰ کیلوگرم دست یافت. تیم ملی کشتی آزاد ایران در این مسابقه ها با دو مدال نقره محمدحسین محبی در وزن ۷۴ کیلوگرم و رضا سوخته سرایی در وزن به اضافه ۱۰۰ کیلوگرم و مدال برنز محمد بزم آور در وزن ۴۸ کیلوگرم، پس از تیم های شوروی سابق و آمریکا به مقام سوم دست یافت و این بهترین مقام برای کشتی ایران در آن دوران بود.

کسب اولین طلای تاریخ ورزش بعد انقلاب

حضور در میدان المپیک مونترال و تجربه کشتی در دومیدان جهانی از سلیمانی کشتی گیر باتجربه و پخته ی ساخته بود. علیرضا سلیمانی به دلیل تحریم سیاسی بازی های المپیک ۱۹۸۰ مسکو و ۱۹۸۴ لس آنجلس و همچنین تحریم  رقابت های جهانی ۱۹۸۶ بوداپست و ۱۹۸۷ کلرمون فران از سوی ایران ، به رغم شایستگی فراوانی که داشت  فرصت حضور در آن رقابت ها را از دست داد.

پهلوان سنگین وزن کشورمان در مسابقات جهانی ۱۹۸۹ سوئیس ابتدا آیهان تاسکین از ترکیه را مغلوب خود و سپس وانگ چونگ از چین را برد . در ادامه آندریاس شرودر آلمانی را در رقابتی سخت از پیش رو برداشت و در فینال حریف بومگارتنر سوپر نابغه ای با ۱۳ مدال جهانی و المپیک شد .پاره شدن کفش سلیمانی در مصاف سخت ماقبل فینال برابر حریف آلمانی و نبود کفش دیگری با سایز پاهای نماینده سنگین وزن کشورمان در اردو تیم ملی یکی از صحنه های زیبای مسابقات جهانی را رقم زد . جایی که مت غفاری کشتی گیر ایرانی الاصل تیم آمریکا به هم وطن خود خود قبل از فینال  یک کفش کشتی هدیه داد. سلیمانی ۳۳ ساله در مقابل حریف عنوان دارخود که سابقه پیروزی بر “رضا سوخته سرای”دیگر نماینده سنگین وزن کشورمان را در کارنامه داشت ابتدا ۴بر صفر عقب افتاد اما در ادامه با اجرای دوخم های استثنایی نتیجه را مساوی کرد تا کشتی به وقت اضافه برود . سلیمانی توانست با زیرهای بی نقص نتیجه را به سود خود به پایان برساند و صاحب مدال با ارزش طلا در کشتی سنگین وزن جهان شد.

دیگر افتخارات

علیرضا سلیمانی آخرین بار در بازی های المپیک ۱۹۹۲ بارسلون به عضویت تیم ملی کشتی آزاد ایران در وزن ۱۳۰ کیلوگرم درآمد و به مقام ششم رسید و پس از آن برای همیشه از دنیای قهرمانی وداع کرد.
وی به مدت ۱۶ سال عضو تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالان ایران در وزن های ۹۰، ۱۰۰ و ۱۳۰ کیلوگرم بود و از جمله کشتی گیران مطرح دنیا بود که در سه دهه ۷۰، ۸۰ و ۹۰ میلادی و در مقاطع مختلف برای تیم ملی کشتی کشورش در قاره آسیا و جهان کشتی گرفت.

همچنین زنده یاد سلیمانی دارای پنج مدال طلای آسیا و مدال طلای بازی های آسیایی۱۹۸۶سئول بود.
پهلوان علیرضا سلیمانی از معدود کشتی گیران تیم ملی کشتی آزاد ایران پس از انقلاب است که علاوه بر این ورزش، به ورزش باستانی (ورزش پهلوانی و زورخانه ای) می پرداخت و به این ورزش سنتی و ملی کشورمان اهمیت زیادی نشان می داد.
او دارنده شش بازوبند پهلونی کشور در سالهای ۱۳۵۸، ۱۳۶۱، ۱۳۶۲، ۱۳۶۴، ۱۳۶۵ و ۱۳۶۹ بود.


علیرضا سلیمانی در دوران قهرمانی خود با بسیاری از کشتی گیران شوروی سابق همچون حسن زنگی اف، لوان تدیاشویلی، آناتولی پروکوپچوک، سلمان خاسمیکوف، مالخاز مهرمانشویلی، دیوید گوبد جیچیشویلی و … کشتی گرفت و بر زنگی اف و مهرمانشویلی بارها غلبه کرد.
مرحوم حاج عبدالحسین فعلی (فیلی)، مربی علیرضا سلیمانی در تیم ملی کشتی آزاد ایران در اواسط تا اواخر دهه ۷۰ میلادی بود.
سلیمانی، نحوه مبارزه با نامداران کشتی دنیا را از حاج فعلی فرا گرفته بود و به همین دلیل حاج فعلی حق زیادی بر گردن پهلوان علیرضا سلیمانی داشت.
پهلوان علیرضا سلیمانی برای اولین و آخرین بار در پیکارهای کشتی آزاد قهرمانی سال ۱۹۹۳ جهان در شهر تورنتو کانادا به عنوان مربی کشتی گیران سنگین وزن (عباس جدیدی، رسول خادم و ابراهیم مهربان در وزن های ۹۰، ۱۰۰ و ۱۳۰ کیلوگرم)، به عضویت کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد ایران درآمد و دستیار منصور برزگر سرمربی این تیم بود.


قهرمان پرآوازه کشتی ایران، ۳۱ شهریور سال ۹۳ در سن ۵۸ سالگی بر اثر ایست قلبی دارفانی را وداع گفت.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.